Lovetotravel.pl Przewodnik turystyczny |
Strona główna
|
Europa | Azja | Ameryka Południowa | Ameryka Północna | Australia | Afryka |
Kuchnia łotewska jest niezwykle prosta, co może wynikać z faktu, iż Łotwa przez długi czas była bardzo ubogim państwem, co odbiło się na sztuce kulinarnej tego kraju.
![]() Pieróg króluje w kuchni łotewskiej jak w wielu innych wschodnich kuchniach. Potrawy mączne Na Łotwie wykorzystuje się wiele potraw mącznych i chleba, szczególnie żytniego i ciemnego razowca. Biały lub ciemny chleb to obowiązkowy dodatek do każdego dania, często z dodatkiem kminku. Na Łotwie popularne są również wypieki, m.in bułeczki z serem, marmoladą lub makiem, rogaliki czy lukrowane pączki. Z resztek wyczarowuje się sałatki i zapiekanki, tak, aby nic się nie zmarnowało. Jeżeli do przyrządzania dań wykorzystuje się mięso to najczęściej jest ono wędzone. Zupy Małą popularnością na Łotwie cieszą się zupy, a jeśli już są robione to są one ciężkie, sycące i proste. Najbardziej znana to zupa z chleba kukurydzianego i śmietany. Ryby Na Łotwie, która jest krajem nadbałtyckim nie może zabraknąć ryb, których mamy tutaj szeroki wybór: łosoś, śledź, szprot, pstrąg, płastuga, podawanych w różnej formie i pod różną postacią - wędzone, marynowane, suszone, solone, nadziewane, w zupach lub sałatkach. Warzywa Na Łotwie lubiane są również warzywa strączkowe, zwłaszcza tzw. szary groch. Podaje się go ze słoniną i cebulą, zapija się kefirem lub tzw. skabputrą, czyli schłodzonym zsiadłym mlekiem z ziarnem jęczmienia. Szary groch to symbol łez, dlatego jest jednym z bożonarodzeniowych dań, ma zapobiec ronieniu łez w przyszłym roku. Mięsa Ulubionym mięsnym daniem Łotyszów jest smażona golonka wieprzowa oraz galareta wieprzowa. Popularne są również pieczone pierożki nadziewane słoniną lub bardzo tłustym boczkiem. Farszem w takich pierożkach może też być twaróg, nadzienie ziemniaczano-marchwiowe lub kapusta. Napoje Jeżeli chodzi o napoje to warto wiedzieć, że na terenie Łotwy ważone jest wspaniałe piwo, a króluje niezaprzeczalnie od lat piwo o nazwie Aldaris, warto jednak skosztować marek rodzimych między innymi Uzavas, Piebalgas czy Tervetes. Łotwa - miasta
Łotwa - co warto wiedzieć
Kuchnia Łotewska - komentarze:
Kuchnia Łotewska - dodaj komentarz:
|