Kuchnia Łotewska


Strona główna -> Łotwa -> Kuchnia Łotewska
Lovetotravel.pl
 Przewodnik turystyczny
Strona główna   
Europa Azja Ameryka Południowa Ameryka Północna Australia Afryka
Austria   Belgia   Białoruś   Bułgaria   Chorwacja   Czechy   Dania   Estonia   Finlandia   Francja   Grecja   Hiszpania   Holandia   Irlandia   Litwa   Łotwa  
Niemcy   Norwegia   Polska   Portugalia   Rumunia   Serbia   Słowacja   Słowenia   Szwajcaria   Szwecja   Ukraina   Węgry   Wielka Brytania   Włochy










Kuchnia łotewska jest niezwykle prosta, co może wynikać z faktu, iż Łotwa przez długi czas była bardzo ubogim państwem, co odbiło się na sztuce kulinarnej tego kraju.


Pieróg króluje w kuchni łotewskiej jak w wielu innych wschodnich kuchniach.

Potrawy mączne

Na Łotwie wykorzystuje się wiele potraw mącznych i chleba, szczególnie żytniego i ciemnego razowca. Biały lub ciemny chleb to obowiązkowy dodatek do każdego dania, często z dodatkiem kminku. Na Łotwie popularne są również wypieki, m.in bułeczki z serem, marmoladą lub makiem, rogaliki czy lukrowane pączki. Z resztek wyczarowuje się sałatki i zapiekanki, tak, aby nic się nie zmarnowało. Jeżeli do przyrządzania dań wykorzystuje się mięso to najczęściej jest ono wędzone.

Zupy

Małą popularnością na Łotwie cieszą się zupy, a jeśli już są robione to są one ciężkie, sycące i proste. Najbardziej znana to zupa z chleba kukurydzianego i śmietany.

Ryby

Na Łotwie, która jest krajem nadbałtyckim nie może zabraknąć ryb, których mamy tutaj szeroki wybór: łosoś, śledź, szprot, pstrąg, płastuga, podawanych w różnej formie i pod różną postacią - wędzone, marynowane, suszone, solone, nadziewane, w zupach lub sałatkach.

Warzywa

Na Łotwie lubiane są również warzywa strączkowe, zwłaszcza tzw. szary groch. Podaje się go ze słoniną i cebulą, zapija się kefirem lub tzw. skabputrą, czyli schłodzonym zsiadłym mlekiem z ziarnem jęczmienia. Szary groch to symbol łez, dlatego jest jednym z bożonarodzeniowych dań, ma zapobiec ronieniu łez w przyszłym roku.

Mięsa

Ulubionym mięsnym daniem Łotyszów jest smażona golonka wieprzowa oraz galareta wieprzowa. Popularne są również pieczone pierożki nadziewane słoniną lub bardzo tłustym boczkiem. Farszem w takich pierożkach może też być twaróg, nadzienie ziemniaczano-marchwiowe lub kapusta.

Napoje

Jeżeli chodzi o napoje to warto wiedzieć, że na terenie Łotwy ważone jest wspaniałe piwo, a króluje niezaprzeczalnie od lat piwo o nazwie Aldaris, warto jednak skosztować marek rodzimych między innymi Uzavas, Piebalgas czy Tervetes.



Łotwa - miasta

Dyneburg Lipawa Ryga


Łotwa - co warto wiedzieć



Łotwa - Święta na Łotwie Święta na Łotwie
Łotysze od stuleci są mocno związani z tradycją swych przodków ...
Łotwa - Co warto zobaczyć na Łotwie Co warto zobaczyć na Łotwie
Łotwa podzielona jest na cztery regiony bądź krainy historyczno-geograficzne. ...
Łotwa - Łotwa mapa Łotwa mapa
Łotwa - Ciekawostki o Łotwie Ciekawostki o Łotwie
Łotwa leży w Europie Wschodniej na wybrzeżu Morza Bałtyckiego. Kraj ten jest ...
Łotwa - Tradycje na Łotwie Tradycje na Łotwie
Zgodnie z łotewskim zwyczajem przed Bożym Narodzeniem trzeba wlec drewnianą ...
Łotwa - Kultura Łotwy Kultura Łotwy
Łotysze przez wiele stuleci będąc pod wpływem kultury europejskiej (głównie niemieckiej i ...
Łotwa - Fauna i flora na Łotwie Fauna i flora na Łotwie
Zarówno fauna jak i flora są charakterystyczne dla obszarów ...

Kuchnia Łotewska - komentarze:


Kuchnia Łotewska komentarz Pawel
2012-08-08 14:47:13
Uwielbiam ten szary groch, ale znalezienie go graniczy z cudem. Gdyby ktoś szukał, podaję e-mail. Zolo1@o2.pl


Kuchnia Łotewska - dodaj komentarz:



Twój komentarz:
Twój podpis:



 


Lovetotravel
Kontakt
Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies